Üsküdar’da, Esenler’de, Tokatköy’de, Güngören’de… Nerede hizmet, CHP’de asıl pranga orada!
- HABERLER 7
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki bağımsız depremin ardından ülkemizin 11 ilinde ender görülen bir yıkım meydana gelirken, yıkımın yoğun olduğu Hatay’ın hem İskenderun hem de Antakya ilçelerinde CHP’nin kentsel dönüşüm projelerini engellediği kaydedildi.
Geriye dönük arşiv incelemesi yapıldığında CHP’nin sadece Hatay’da değil, mega şehir İstanbul’da da birden fazla projeyi başarısızlığa uğratmaya çalıştığı öğrenildi. Üsküdar, Esenler, Tokatköy (Beykoz) ve Güngören’de CHP’nin kentsel dönüşüm girişimlerini engellemeye çalıştığı belirlendi.
Bu örneklerden en çarpıcı olanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel himayesinde gerçekleştirilen Kirazlıtepe (Üsküdar) operasyonu oldu.
Erdoğan, 2 Şubat 2019’da ‘kentsel dönüşüm’ münasebetiyle Kirazlıtepe’de yaptığı bir konuşmada, “Allah korusun, bir gün burada bir deprem olursa ve sonuçları bizim hazmedemeyeceğimiz sonuçlarla karşılaşırsa biz ne yaparız” demişti. Kimi iç çekeceksin sözleriyle insan odaklı politikasını yansıttı.
Ancak AK Parti’nin kentsel dönüşüm çalışmaları Üsküdar’ın Kirazlıtepe mahallesi ile sınırlı kalmadı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi olarak nitelendirilen Esenler’deki proje başta olmak üzere Tokatköy (Beykoz), Güngören (Tozkoparan)’daki tüm çalışmalar CHP tarafından boşa çıkarılmaya çalışıldı.
KİRAZLİTEPE’DE 10 YILLIK ÇALIŞMA, KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 124 CHP’Lİ MİLLETVEKİLİNİN REDDİ
AK Parti’nin 2010’lu yıllardan bu yana Üsküdar’ın Kirazlıtepe mahallesi üzerinden yürütmeye çalıştığı kentsel dönüşüm atağı CHP tarafından iki kez önlenmeye çalışıldı.
İlk girişim 2014’teydi. CHP’nin eski Üsküdar Belediye Başkan Adayı İhsan Özkes liderliğindeki 124 CHP Milletvekili 6306 numarayla Boğaziçi Arkadan Görünüm ve Etkilenen Bölge’yi imar için sundu. Kentsel Dönüşüm Hukukuiptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı ve 27.02.2014Bu da yürürlükten kaldırmaya, yani tarihli kanunun hiçe sayılmasına yol açtı.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, projenin ilçe için ‘hayati önem’ taşıdığını söylese de CHP’nin tavrı değişmedi.
Tarafın ikinci engelleme girişiminde, 2015 yılında gerçekleşti. Mayıs 2015’te yapılan İBB Meclis Toplantısı’nda kentsel dönüşümün başlaması için imar planı önerisi sunuldu. CHP’li İBB Meclisi üyeleri ortak karar alarak aleyhte oy kullandı. Ancak teklif AK Parti Meclis Üyelerinin çoğunluğu tarafından kabul edildi.
Kirazlıtepe ve Üsküdar’daki bu engelleme girişimlerinin ardından kürsüye çıkan Başkan Hilmi Türkmen, ” Üsküdar’da kentsel dönüşümün ilk kazısı bu kararla sarsıldı. İnşallah yakın zamanda TOKİ ile yapacağımız protokol ile yerinde dönüşüm mantığıyla yol alacağız.diyerek projenin boyutuyla ilgili ilk sinyalleri verdi.
Türkmenler, insanların depreme dayanıklı binalarda yaşamasına öncelik veren teklifin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üsküdar’ımızın imar sorununun çözülmeye başladığını görmek beni çok mutlu ediyor.Sonraki dönemde Üsküdar’ın inşaatına kademeli olarak başlandı.
Ancak ‘örnek model’ olarak tanımlanan, TOKİ’nin himayesinde Kirazlıtepe’de yapılacak olandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgeye gelerek projeyle ilgili vatandaşlarla istişarelerde bulundu ve çalışmaları başlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Şubat 2019’da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
Bir vatandaş, Kirazlıtepe’de çektiği görüntüde çalışmaları yerinde sergileyerek son durumu şu sözlerle aktardı:
“Sayın Cumhurbaşkanı bölgeye geldi ve tüm halkla bizzat görüştü… Bakın iyi bakın… Buraya bakın… Bu evlerin hepsi yeni yapılmış… Hepsi elden teslim ediliyor. hak sahiplerine… TOKİ yapıyor bunları.. Devletimiz yapıyor… Bu devlet öyle bir devlet ki kimseyi mağdur etmiyor… İstanbullular gerçekleri görsün diye çekiyorum bunları.. .”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2018 yılında başlatılan Çamlıca Camii ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin devamı olarak görülen Kirazlıtepe ve Üsküdar genelinde 5 bin konut yapılacak.
2 BİN BAĞIMSIZ BİRİM TAMAMLANDI!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2021 yılında Kirazlıtepe’de 2 bin bağımsız birimin tamamlandığını şu sözlerle duyurdu:
“Kirazlıtepe’de toplamda yaklaşık 2 bin bağımsız bölümden oluşan projenin ilk etabını tamamladık ve doğrusu Üsküdar’a ve Kirazlıtepe’ye yakışır bir proje oldu. Eminim ki tüm emeği geçenlerimizi onurlandırmışızdır.” hakları olan vatandaşlar.”
Bakan Kurum, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, projenin kapsamının genişletileceğini belirterek, “Yerinde hizmet ilkeleriyle dediğimiz gibi hiçbir şekilde mağdur etmeyecekleri bir anlayışla yapacağız. , hızlı ve istekli. Üsküdar’da, Ferah Mahallemizde, Küplüce’de ve Mehmet Akif Mahallemizde. devam edeceğiz. İnşallah bu güzel dönüşümü vatandaşlarımızla birlikte hayata geçireceğiz” dedi.
ERDOĞAN: “OTURMA HAREKETİNİ YAPIN, BEN YANINIZDA OLACAĞIM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’daki çalışmaların ilçenin bir başka ilçesi olan Burhaniye’ye geleceğini, gelmemesi halinde halkın oturma eylemi yapacağını ve kendisinin de bu eyleme katılacağını şu sözlerle açıklamıştı:
“Kirazlıtepe’de verdiğim sözün aynısını size söylüyorum. Benim adımımı atmazsa Üsküdar Belediyesi’ne gidin, oturma eylemi yapın, ben yanınızdayım.”
AK Parti’nin Üsküdar’da hayata geçirdiği bu örnek kentsel dönüşüm çalışmaları ve CHP’nin çığır açan atılımları, İstanbul’un diğer ilçelerinde de yerini aldı. Gizli gündemi kendi eliyle ortaya çıkaran partinin bir diğer çarpıcı girişimi de Esenler’de yaşandı.
TARİHİN EN KAPSAMLI PROJESİNE 11 VAKA!
Esenler Belediyesi’nin TOKİ himayesinde başlattığı 60 bin konutluk dev kentsel dönüşüm projesi CHP’nin girişimleriyle defalarca engellenmeye çalışıldı. CHP burada projeyi durdurmak için 9 ayrı dava açtı.
Sadece Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB 5, Ülkü Sakalar 3, CHP İBB Meclis Üyesi ve doğrudan İmamoğlu’nun açtığı 1 dava olduğu kaydedildi. Davaların ortak amacı, Esenler’deki riskli binaların yıkılması ve yerlerine depreme dayanıklı yeni binaların yapılmasının engellenmesi oldu.
Yine CHP nezdinde TMMOB tarafından 2 dava daha açıldı. Mahkeme, 11 davadan 5’inin reddine karar verdi. Ancak 6 davanın halen devam ettiği belirlendi. 2020 yılı Ekim ayında temeli atılan projede çalışmaların hız kesmeden devam ettiği biliniyor. İşte Esenler Belediyesi’ne açılan dava dosyasına bir örnek:
CHP’nin başrolde olduğu bir diğer ‘kentsel dönüşüm’ girişimi geçtiğimiz günlerde Tozkoparan’da (Güngören) basına yansıdı.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN TOZKOPARAN’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM
İstanbul’da Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri; 2006 yılında kentsel dönüşüm alanı, 2013 yılında riskli alan ve 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile afet bölgesi ilan edilmiştir. CHP’lilerin öncülüğünde açılan davalar sonucunda Danıştay, Temmuz 2021’de ‘afet riskli bölge’ ilan etme kararının yürütmesini durdurma kararı aldı.
Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm projesi için hazırlanan imar planına CHP’li İBB Meclisi üyeleri, Halkevleri, Çağdaş Hukukçular Derneği ve marjinal sol örgütler karşı çıktı.
CHP’nin Üsküdar Belediye Başkan adayı ve mahallenin avukatı Onur Cingil, kümelerin kentsel dönüşüm karşıtı hareketlerinde etkin rol oynadı. Cingil, yürütmenin durdurulması kararını ‘Müjdemi istiyorum’ sözleriyle açıkladı.
Aynı gün Tozkoparan’a gelen HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, mahalle sakinlerinin uzun süredir direndiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“İnsanları konuttan kovmak için binlerce polis topluyorlar. İnsanlara nasıl zulmettiklerini görüyoruz. Bir belediye düşünün, binlerce polisle geliyor. Bir belediye başkanı neden halktan korkar, geliri var diye. Ama burada halk 2 yıldır direniyor. Burada bir yaşam kültürü var. Buraları yıkıp kimsenin kimseyi tanımadığı bir yer haline getirmek istiyorlar. Yeni yaşam biçiminde güvensizlik var. Dayatılan bu yaşam biçimine karşı bir direniş var. İnsanlara acı çektirdiğinize göre artık yeter. Bir an önce bu yıkımı durdurun, kuşatmayı geri çekin. Deprem bahanesiyle yağma yaptığınızı biliyoruz.”
TOKATKÖY KENTSEL DÖNÜŞÜM MASA BARİSİ
Benzer bir tablo Beykoz’un Tokatköy İlçesi’nde de yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın himayesinde geri dönüştürülerek güvenli hale getirilerek vatandaşa teslim edilmesi planlanan projeler, CHP’nin bölge halkını ‘kışkırtmaya’ kalkışması üzerine başarısızlığa uğratılmaya çalışıldı.
Bu engellerin önünü açan ise Yeter Partisi Genel Başkanı Meral Akşener’den başkası değildi. Kentsel dönüşümün önüne geçmek için Tokatköy’e giden Akşener, orada yaptığı açıklamada birliğe davet ederek, ” Pazartesi İstanbul milletvekillerimizi alın, 7-7:30 gibi burada olun. Derneğinizde açıklama yapsınlar. Dokunulmazlığım yok, vekil değilim. Aldım ve halka dağıttım. Birbirinize iletişim bilgilerinizi verin, organize olun. Arkadaşlarımız söylediklerinizi aldılar ve yayınlayacaklar. Pazartesi günü böyle bir şey yapalım. devam edeceğiz inşallahdedi.
Tokatköy’den yaptığı paylaşımda “Ölüm var dönüşü yok” diyen CHP’li Hacer Foggo, kentsel dönüşümü şu ifadelerle “baskı” olarak tanımladı:
“Beykoz Tokatköy’deyiz. Maalesef burada kentsel dönüşüm var. Burada zulüm var.”
CHP’li Özgür Karabat ise Beykoz’daki kentsel dönüşüme karşı provokatif paylaşımda bulunarak, “AK Parti’li Beykoz Belediyesi Tokatköylülerin evlerini yıkıyor. Vatandaşa zulmetmekten vazgeçin. Tokatköy’ün hakkı yalnız değildir. “
Kentsel dönüşüme karşı yapılan açıklamalardan biri de depremden bir ay önce yapılmıştı.
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hatice Dava Özer, 10 Ocak 2023’te İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı açıklamada, “ Şu ana kadar konuşulan tüm sohbetlerde ‘Kentsel Dönüşüm’ kelimesini duyuyorum ve bu beni çok rahatsız ediyor.dedi.